Landshövding Sten Nordin och Håkan Anderberg är avdelningschef för samhällsbyggnad och miljöskydd dricker vatten.
Landshövding Sten Nordin och Håkan Anderberg är avdelningschef för samhällsbyggnad och miljöskydd. Foto: Lena König/Sveriges Radio

En utmaning att få vattnet att räcka till

3:19 min

Hur ska dricksvattnet i Blekinge skyddas och räcka till? Det handlar den framtidsplan om som presenterades på länsstyrelsen på onsdagen.

I Vattenförsörjningsplanen framgår hur en hållbar dricksvattenförsörjning skapas för kommande generationer i Blekinge.

– Vi ska samla kunskapen om vattensituationen i Blekinge och vilka vattentillgångar vi har och den ska vara ett bra underlag för kommunerna när de reviderar sina vattenplaner, svarar landshövding Sten Nordin, på frågan om varför planen tagits fram.

En utmaning är att få vattnet att räcka till, säger Håkan Anderberg som är avdelningschef för samhällsbyggnad och miljöskydd på länsstyrelsen:

– Den största utmaningen är att lyckas med konststycket att se till att ha tillräckligt med vatten samtidigt som Blekinge växer och utvecklas.

Och han påpekar att vi är inne i en torrperiod just nu eftersom det kommit för lite nederbörd.

Och på frågan om det är kranvatten eller vatten på flaska som gäller för honom, kommer landshövding Sten Nordins svar snabbt:

– Kranvatten. Residenset är numera kranvattencertifierat. 

Du ser hela vattenförsörjningsplanen här nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista