Samuel Henningsson
1 av 3
Samuel Henningsson är VD på Netport Science Park i Karlshamn. Foto: Linda Liliac / Sveriges Radio
Mattias Nygren
2 av 3
Mattias Nygren är VD på spelutvecklingsbolaget the Station i Karlshamn. Foto: Linda Liliac / Sveriges Radio
Theresia Bergdahl
3 av 3
Theresia Bergdahl är näringslivschef på Karlshamns Kommun Foto: Karlshamn kommun

Spelstaden Karlshamn jobbar i motvind efter spelbolagskonkurs

3:27 min

Spelutvecklingsbolaget Forgotten Key's konkurs riskerar att bli ett hårt slag mot spelstaden Karlshamn.

Karlshamn har blivit ett kluster för datorspelutveckling. Tack vare en spelutbildning på Blekinge Tekniska Högskola och ett väl utvecklat samarbete mellan näringslivet och den offentliga sektorn, finns nu cirka sju etablerade spelföretag i kommunen.

Men nyligen gick det näst största spelbolaget, Forgotten Key, i konkurs och därmed har 13 spelutvecklare, alltså ungefär en tredjedel av kommunens spelutvecklare, sökt sig till andra orter. För det finns helt enkelt inga jobb. 

– Det är ju det svåra, att få folk att stanna, säger Theresia Bergdahl som är näringslivschef på Karlshamns kommun. 

Samtidigt ökar Sveriges spelindustri så snabbt att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft, och jätteföretag som Paradox Interactive och Dice rekryterar fler och fler spelutvecklare. Detta innebär att små och medelstora företag är svåra att upptäcka i bruset av nya bolag.

Mattias Nygren är vd på det största spelutvecklingsföretaget i Karlshamn, The Station, och jämför branschens klimat med filmindustrin.

– Det går lite olika trender så det är en tuff bransch, säger han. 

The Station har jobbat med populära spel som Little Big Planet och Sniper Extinction. De menar att det varit svajigt även för dem, speciellt förra året då ett japanskt bolag plötsligt bestämde sig för att klippa kostnader.

– Vi var också riktigt illa ute under 2018. Vi hade gjort jättebra ifrån oss men vi var helt enkelt bara sista projektet in när de skulle klippa kostnader. Så snabbt kan det ju tyvärr gå. 

Netport Science Park, som fungerar som en mötesplats för bland annat spelindustrin och Karlshamns näringsliv, menar att det spelindustrin just nu upplever bara är ett tillfälligt hack i kurvan.

– Om man tittar på en aktiekurva så går den alltid uppåt, men om man går in och tittar väldigt tydligt på vissa år så ser man jättemycket hack i en kurva. Det är lite så det är nu, säger Samuel Henningsson, VD på Netport.

Men man behöver utveckla nya strategier, menar Theresia Bergdahl, som just nu går en utbildning inom kulturella och kreativa näringar där man kikar på vad andra regioner gör för att attrahera unga spelintresserade.

– Det finns ett exempel i Tingsryd där man har bildat ett spelkollektiv där man äter, sover och jobbar tillsammans. Jag tror att man får tänka lite nytt. Hur vill man jobba, hur vill man leva, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista