Michael Campos.
Michael Campos. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Arbetslösa nekas hjälp på jobbcenter

4:11 min

Det har blivit svårare för de Karlskronabor som står långt från arbetsmarknaden att få hjälp att hitta ett jobb. Tidigare tog kommunens jobbcenter emot alla som behövde stöd. Men nu har reglerna skärpts.

Michael Campos är en av de arbetslösa som tvingats vända i dörren. Trots att han tidigare fått hjälp att hitta en sysselsättning.

– De sa att jag behövde ett beslut och eftersom jag inte hade det utan bara en adhd-diagnos hamnade jag mellan stolarna. Det gjorde mig förtvivlad, säger han.  

Av de 230 personer som är inskrivna på kommunens jobbcenter har drygt hälften lagstadgad rätt att få hjälp att hitta ett jobb eftersom de kommer från någon av funktionsstödsförvaltningens verksamheter.

Resten har själva tagit kontakt med jobbcenter och eftersom den delen av verksamheten har finansierats med projektpengar som är på väg att ta slut riskerar de att bli utan stöd.

Kim Iggstedt som är chef på jobbcenter menar att projektet varit lyckat. 

– Nu är det dags att ta ställning till om vi ska ha en permanent lösning eller inte, säger han.

Funktionsstödsförvaltningens chef Kristina Fercero har ett möte med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Blekinge inbokat. Men när en permanent lösning kan vara på plats vet hon inte.

Därmed är Michael Campos som varit utanför den vanliga arbetsmarknaden i över tio år hänvisad till själv söka jobb.

– Just nu tar jag han om caféet i Vänsterpartiets lokal två dagar i veckan. Men bortsett från det så har jag inget jobb, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista