Manollo sitter på en bergstopp med ett jaktgevär i handen
Manollo Rodriguez från Ringamåla ringde 112 när han blev biten av en björn. Foto: Privat

En tredjedel av alla som ringer 112 ringer fel

0:52 min

I dag den 11 februari firas 112-dagen i hela EU. Men en tredjedel av alla samtal till 112 ska egentligen gå någon annanstans. Fast när Manollo Rodriguez från Ringamåla blev björnbiten ringde han helt rätt.

– En tredjedel av alla som ringer till oss har ringt fel och skulle istället ringt 1177, 11414 eller 11313, säger Marina Persson, gruppchef på SOS-centralen i Växjö.

Hon tror att det beror på okunskap och att det kan vara svårt att skilja på när det är riktigt akut och när den som ringer skulle kunna vänta lite.

– Felringningarna ställer till problem och de personer som verkligen behöver hjälp får vänta eftersom larmoperatörerna får hänvisa de som ringer fel till rätt instans, säger Marina Persson.

Men en som ringde helt rätt är Mannolo Rodriguez från Ringamåla. Och för SOS var det ett annorlunda larmsamtal.

– Det var för några år sedan när jag var på björnjakt i Dalarna. Vid ett eftersök kom jag och mina hundar för nära en björn och i stridens hetta bet den skadade björnen mig i armen några gånger. Jag tror hundarna räddade mitt liv för de började nafsa  björnen i baken och själv kröp jag därifrån och ringde 112, berättar Manollo Rodriguez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista