Emil Larsson
Foto: Anne Berglund/Sveriges Radio, Stefan Jerrevång/TT

En puck i huvudet satte stopp för hockeyn

4:18 min

Hockeykarriären kan vara över för den före detta KHK-spelaren Emil Larsson. Att komma tillbaka efter hjärnskakningen han fick förra våren har varit svårt.

Det var under SHL-kvalet i mars förra året som Emil Larsson fick en puck i huvudet och hjärnskakningen var ett faktum. Med det förändrades allt.

Från att ha flera kontraktsförslag på bordet, och en dröm om Europa, fick Emil Larsson istället anpassa sig till en vardag som innebär att stå ut med en ständig trötthet och smärta.

– Det mest frustrerande är att man kanske inte kan spela hockey igen. Det är en sport jag älskar och har hållit på med i 25 år, säger han.

Det tog tid innan Emil förstod hur allvarligt det var. Han blir märkbart berörd när han pratar om hur det kändes när han kom till insikten att det skulle ta lång tid att komma tillbaka till ett normalt liv.

Det har varit en ständig kamp

– Jag hade otroligt svårt med sinnesintryck och jag var så otroligt trött. Sedan dess har det varit en ständig kamp. Till slut tänkte jag att "nu får det vara bra". Så här dåligt ska jag inte må, säger Emil Larsson. 

Nu har det gått snart elva månader sedan oturen var framme och Emil har fortfarande ständig värk och han påverkas mycket av hjärntröttheten.

Men det går framåt. Han mår ändå bättre och han har fått en plats på det som kallas smärtrehab på sjukhuset. Där ska han få hjälp att hitta ett sätt att klara av värken i vardagen. För det finns en risk att han får fortsätta att leva med den.

Det viktigaste är jag blir frisk.

Trots värken är han positiv. Han siktar på att bli frisk och han ser ljust på framtiden, som den privata Emil. Som hockeyspelare är framtiden mycket mer oviss.

– Det finns inget jag hellre vill än att få spela hockey igen. Men det får vara sekundärt. Det viktigaste är att jag blir frisk, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista