Mikaela Eriksson, verksamhetschef på förlossningen.
Mikaela Eriksson, avdelningschef och barnmorska på förlossningen i Karlskrona. Foto: Montage. Stina Linde och Sanne Svensson/Sveriges Radio

Brist på barnmorskor i Blekinge

3:26 min

Enligt en ny studie lider var åttonde barnmorska och läkare inom förlossningsvården av posttraumatiska stressymptom, något som leder till att många söker sig till mödravården istället.

Var åttonde barnmorska och läkare inom förlossningsvården lider av posttraumatiska stressymptom, det visar en ny studie. Enligt studien så är anledningen till symptomen att personalen upplevt traumatiska händelser på jobbet, så som att ett barn skadas av syrebrist.

– Det är klart att vi utsätts ju för jobbiga händelser i det arbetet som det innebär att arbeta på förlossningsavdelningen, säger Mikaela Eriksson som är avdelningschef på förlossningskliniken på Blekingesjukhuset.

Det råder viss brist på barnmorskor på förlossningskliniken på Blekingesjukhuset.

– Om vi kollar på hela kliniken så kan vi säga att i dagsläget behöver vi bli 8-10 stycken till, säger Mikaela Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista