24-åriga Sofia Gullin från Karlskrona.
Sofia Gullin från Karlskrona fick tre cancerdiagnoser på bara några månader. Foto: Andrea Jilder

Sofia fick flera cancerdiagnoser på några månader

1:28 min

24-åriga Sofia Gullin från Karlskrona fick flera cancerdiagnoser på bara några månader. Nu behandlas hon med den nobelprisbelönade immunterapin.

24-åriga Sofia Gullin från Karlskrona föddes - utan att någon visste om det - med ett ovanligt genetiskt fel som skulle sätta stor prägel på hennes liv.

För snart två år skulle hon precis börja läsa till tandsköterska men kände hon sig plötsligt trött och utan aptit.

Och sen vändes hela livet upp och ned Sofia Gullin fick flera cancerdiagnoser på bara några månader.

Först cancer i båda njurarna, sen två elaka tumörer på sköldkörteln och sen en tumör i magen. Och efter det har hon fått tumörer på bland annat armar, synnerven och i skelettet.

– Jag blev väldigt chockad. Jag var ju som vem som helst innan och nu är jag jättesjuk. Hela mitt liv har förändrats, säger Sofia Gullin.

Efter flera operationer och strålningsbehandlingar behandlas Sofia Gullin nu med den Nobelprisbelönade Immunterapin.

– Än så länge har jag bara fått tre behandlingar och jag vet inte hur länge behandlingen ska pågå. Behandlingen påverkar mig bra, jag har inte längre lika ont som tidigare.

Sofia har inte vågat fråga läkarna om hur hennes prognos är.

– Jag vill inte veta svaret. Jag försöker att tänka positivt, tar dagen som den kommer, men planerar också för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista