Patienter flyr vårdcentralerna för privata alternativ

3:15 min

Brist på läkartider gör att patienterna flyr Karlskronas vårdcentraler. Under förra året förlorade vårdcentralerna drygt 2 500 patienter som istället listades sig hos det privata Hälsohuset.

Under förra året förlorade Lyckeby vårdcentral nästan 1 300 patienter, Trossö tappade drygt 500 och Wämö vårdcentral runt 250 patienter.

– Det är tyvärr så att Region Blekinge ligger i botten i landet när det gäller tillgänglighet på vårdcentralerna, säger Lars Gelander, som är nytillträdd hälso- och sjukvårdschef för Nära vård Region Blekinge.

Men någon patientflykt vill Lars Gelander inte kalla det.

– Jag tror inte att patienterna flyr för att de är missnöjda med vården. Jag tror att de ringer runt och tar den vårdcentral som kan erbjuda läkartider snabbast, säger han

Den privata vårdcentralen Hälsohuset för Alla AB öppnade i augusti sin andra vårdcentral bara en bit från Lyckeby vårdcentral i Vedeby. Hälsohuset fick under förra året drygt 2 600 nya patienter och är idag med 14 000 listade patienter länets största vårdcentral.

– Jag tror folk väljer oss eftersom vi har hög tillgänglighet när det gäller telefontider, läkartider och öppettider, säger Tomas Enegren som är verksamhetschef på Hälsohuset.

Hälso- och sjukvårdschef Lars Gelander säger att Region Blekinge nu arbetar aktivt för att förbättra tillgängligheten på  länets vårdcentralen, men det är ett arbete som kommer att ta flera år.