Snöfri vinter försvårar för länsstyrelsen

3:29 min

De senaste åren har vintrarna i Blekinge varit tämligen snöfria, något som ställt till problem för rovdjursinventeringen på länsstyrelsen.

För att hålla koll på hur rovdjursstammen i Blekinge mår och sköter sig har länsstyrelsen ett uppdrag att inventera och se över beståndet. Traditionellt sett har detta gjorts genom spårobservationer i snön, något som blir allt svårare i och med det varmare klimatet.

– Det är klart att det är ett problem att vi har så lite snö för att det lättaste är om man kan inventera viltet med hjälp av spår i naturen. Förra året hade vi bara ett handfull spårdagar och i år har varit om möjligt ännu sämre, säger Ulrika Widgren som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

För att lösa problemet använder sig Länsstyrelsen Blekinge sedan några år tillbaka av kameror. Totalt har länsstyrelsen tillstånd för 30 kameror runt om i länet som placerats ut på plats där de vet att rovdjur brukar röra sig.

– Vi får en hyfsad bild av hur stammen ser ut. Tittar jag på den statistik som vi har sedan tidigare så har vi inte sämre resultat i dag när vi jobbar på mindre snö än vad vi hade de åren med mer snö. Vi får in bra resultat via kamerorna, säger Ulrika Widgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista