Rolf, 82: Min far murade in flaskposten

3:22 min

Den 77 år gamla flaskpostens avsändare har identifierats - och även sonen blev murare.

P4 Blekinge kunde i tisdags berätta att snickare på ett bygge i centrala Karlskrona hittat en flaskpost inmurad i en vägg. I flaskan låg fyra lappar med hälsningar från murarna, daterad 6:e november 1942. 

En av underskrifterna löd Ernst Jonasson och när Rolf Jonasson från Lyckeby fick nys om historien förstod han direkt att det rörde sig om hans far. 

– Jag är jätteglad över att den hittats! Min far var en duktig man som jobbade och slet för att ta hand om familjen, som då bodde på Saltö. Han jobbade bland annat som murare och drev sedan egen kiosk. Han var för liten och klen för att kunna fortsätta jobba som murare. 

 Och det föll sig också så att även Rolf blev murare till yrket. 

– Vi var för fattiga för att kunna låta mig utbilda mig, så jag fick istället följa med farsan på byggen och hjälpte till. Jag hade bra fallenhet för mureri så efter jag gjort lumpen så fick jag jobb som lärling när Stadsbiblioteket skulle byggas. 

Till historien hör att även Rolf har jobbat på det hus där den 77 år gamla flaskan hittades. 

– Jag har klätt just det huset för trettio år sedan, så det var intressant att de hittade flaskan i just där. 

Du har aldrig själv murat in någon flaska?

– Nej det har jag aldrig gjort. Och min far berättade aldrig för mig att han gjort det, säger Rolf Jonasson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista