Region Blekinge toppar ekomatlistan

1:33 min

Hälften av alla livsmedel som Region Blekinge köper in är ekologiska.

Ekotrenden har medvind. Detta gäller även i Sveriges regioner, de före detta landstingen.

För tio år sedan var drygt tio procent av alla inköp till sjukhuskök och landstingsrestauranger ekologiska. I dag ligger ingen region i landet under 30 procent.

Bara Kronoberg och Uppland serverar en högre andel ekologiska livsmedel än Region Blekinge.

– Det känns kul att vi ligger i topp. Vi har jobbat för det här under en lång tid, säger Catrin Karlsson som är måltidsutvecklare i Region Blekinge.

Ekologisk mat är dyrare än annan mat. Regionen gör matinköp för 14 miljoner kronor per år. Har det varit omdiskuterat vad maten får kosta?

– Ja, det diskuteras alltid. Men vi har landat i slutsatsen att det är värt det. Vi ska tänka på att vår planet ska räcka för de som kommer efter oss, säger Catrin Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista