Friskolor sätter oftare generösa betyg

4:54 min

Karlskronas friskolor är ofta mer generösa med att låta elevernas betyg avvika från nationella prov, jämfört med kommunala skolor. 
Enligt Skolverket leder en allt för generös betygsättning till orättvisor som drabbar eleverna.

Av eleverna som gick ut nian våren 2017 på friskolan Galären fick 52,8 procent ett högre slutbetyg i matte än vad de var värda enligt det nationella provet. Likadant såg det ut på friskolan Svettpärlan. Karlskrona Montessorifriskola gav ännu fler elever, hela 65 procent, ett högre mattebetyg. Även de kommunala skolorna satte ofta ett betyg som avvek från det nationella provet, men oftast inte lika mycket.

Jonas Sandqvist, Undervisningsråd på Skolverket, är inte förvånad.

– Skolverkets utredningar visar att friskolor generellt sätter generösare betyg, men det finns också många undantag, säger han.   

Friskolan Svettpärlans rektor Mia Bark tycker inte att det är märkligt när hennes elever får ett högre slutbetyg än vad de är värda enligt det nationella provet som de gjort bara några veckor tidigare. Skolans rektor Mia Bark anser inte att det innebär att skolan sätter orättvist höga betyg. 

– Vi sätter inte orättvist höga betyg utan följer lagen som säger att du ska använda all tillgänglig information om eleven när vid betygsättningen, säger Mia Bark.

Svettpärlans rektor tycker att Skolverket lägger för stor vikt vid det nationella provet som värdemätare på elevernas kunskaper. 

Men Skolverket hänvisar till forskning som visar att just det nationella provet är en bra värdemätare på elevernas kunskaper. 

Skolverkets analyser visar att snällbetyg skapar orättvisa fördelar för elever att komma in på gymnasiet och kan avgöra vilka chanser en elev har senare på arbetsmarknaden.

– Vi ser även att elever som har fått ett betyg som avviker högre från resultatet på det nationella provet kan ha svårt att klara gymnasiet, säger Jonas Sandqvist på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista