Advokaten: En digital lynchmobb på sociala medier

1:16 min

Idag hölls rättegången mot den kvinna i Sölvesborg som misstänks ha tagit emot en stulen blomdekoration. Kvinnans advokat var kritisk mot lynchstämningen i sociala medier.

Kvinnan från Sölvesborg åtalades för häleriförseelse, en ringa form av häleri. Åklagare Joel Holmgren och advokat Per Prenés pläderingar till tingsrätten kom att handla mycket om huruvida kvinnan borde misstänkt att det var stöldgods.

– Det har förekommit olika berättelser som lämnat i olika skeden och det talar för att hon var medveten om att allt inte gått rätt till. Och också omständigheterna kring när hon fick buketten till sig så borde hon dragit öronen till sig, säger Joel Holmgren.

Kvinnans försvarare Per Prené är av en annan åsikt.

– Hon har inte haft någon möjlighet att känna till eller misstänka var dekorationen kommit ifrån. Så hon borde inte fällas för något brott.

Den misstänkta kvinnans personuppgifter spreds i sociala medier efter händelsen i höstas. Hon vittnade under rättegången om att hon fått sina bilar vandaliserade.

– Det är en digital lynchmobb som är ute efter henne, säger advokat Per Prené.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista