Hundratals i kö för att ta bort gravsten i Karlshamn

3:19 min

Det kan dröja upp till sex år att få en gravsten bortplockad i Karlshamn.

Många tröttnar på att sköta om graven och vill få stenen borttagen, och det är hundratals som inte vill ha sina gravar längre, och det gör att personalen inte hinner med.

Vi hinner inte med för att det är en sådan mängd som återlämnas

- Vi hinner inte med för att det är en sådan mängd som återlämnas, så vi hinner inte med att ta bort stenarna på det sätt som vi vill, säger kyrkoherde Henrik Lindén på Hvilans begravningsplats i Karlshamn.

Hundratals återlämnade gravrätter på Hvilans kyrkogård i Karlshamn gör att personalen inte hinner med.

Även om Karlshamn har den längsta väntetiden ser det nästan likadant ut i hela Listers och Bräkne kontrakt som omfattar Karlshamn, Sölvesborg och Olofström. I Mörrum ligger väntetiden på tre till fyra år, i Mjällby och Asarum ett år och i Sölvesborg upp till nio månader. Och det här väcker förstås delade känslor.

Det kan finnas olika skäl till att anhöriga inte längre vill ha graven kvar. De kanske är äldre själva och inte orkar sköta om den längre. Och det kan vara så att stenen lutar och måste rätas upp, och det kostar.

Så istället för att betala väljer många då att återlämna gravrätten. Ett annat skäl kan vara att vi flyttar mer än tidigare, enligt Henrik Lindén.