Speldjävulen har satt klorna i Blekinge

3:49 min

Blekinge är ett av de län i Sverige där det är vanligast med spelproblem. Och fler söker hjälp från skuldrådgivare eftersom de spelat om pengar.

Blekinge hör inte till de län där man spelar mest, men av de blekingebor som spelar så är det flera som inte kan hantera det. Problemspelande är vanligast i Gävleborgs län och Blekinge län, enligt Folkhälsomyndighetens spelvaneundersökning. Och budget- och skuldrådgivarna vittnar om att fler söker hjälp på grund av spelskulder.

– För tre år sedan var spelskulder ett inslag som dök upp då och då. Nu har det blivit en naturlig del av arbetet och jag har alltid kontakt med nån som har eller har haft spelskulder, säger Rebecka Svensson, budget- och skuldrådgivare i Karlshamn.

Hennes branschkollega Niclas Sturesson i Ronneby vittnar om en liknande trend.

– Det har inte varit nån katastrofal ökning, men det är mer frekvent att klienter berättar om att skulderna beror på spelande.

Fler söker hjälp hos kommunernas skuldrådgivare på grund av spel om pengar, vilket delvis kan bero på att kommunerna fick utökat ansvar för att förebygga spelmissbruk när det skrevs in i socialtjänstlagen. Det har ökat samarbetet mellan de som behandlar spelmissbrukare och skuldrådgivarna.

– Vi skickar klienter till varandra, men de måste vara färdigbehandlade för sitt spelmissbruk innan vi kan påbörja en skuldsanering. Annars missar man syftet, säger Niclas Sturesson.