Personalomplaceringar på Gustavsborg

Det råder ingen tvekan om att det förekommit allvarliga missförhållanden på äldreboendet Gustavsborg i Karlshamn. Det visar den interna utredning som nu är klar. Men vanvården beror inte på bristande resurser, enligt omsorgschefen Christel Jönsson.

- Det beror istället bland annat på brister i etik, moral och respekt för vårdtagarna, säger omsorgschefen Christel Jönsson. 

De fyra anställda som varit avstängda under utredningen kommer omplaceras och två av dem har också fått skriftliga varningar.

I utredningen knyts en rad brister till dessa vårdare som uppges ha sovit på arbetstid och lämnat de demenssjuka helt ensamma för att istället titta på tv på andra avdelningar.

Flera gånger har morgonpersonalen hittat vårdtagare kalla, frusna och ångestfyllda, liggande genomblöta av urin i sina sängar.

De två berörda enhetscheferna på Gustavsborg har själva begärt att få andra arbetssysslor.

Sonny Erikssons far bor på Gustavsborg. Han är chockad över att det finns personal som beter sig så här. Men han är nöjd med hur kommunen har agerat.

Reporter Petra Sapic

petra.sapic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".