Rekordmånga åtalas för att köra bil utan körkort

2:19 min

Antalet blekingar som kör åtalas för att köra bil utan körkort ökar lavinartat. Förra året var det 150 fler än åren innan som åtalades.

Förra året åtalades 568 personer i Blekinge misstänkta för olovlig körning. 2016 var den siffran 412, enligt Brottsförebyggande rådet och Åklagarmyndighetens statistikavdelning.

– Vi får många tips från allmänheten som ringer in om vingliga färder eller man har hört att någon kör utan körkort. Och det är vi väldigt tacksamma att de gör, säger Christian Barrdahl, gruppchef på polisen.

Men ytterligare en orsak är att polisen håller extra koll på de människor som återkommande begår brott – och använder bil.

– De åker inte buss eller cyklar, de kör bil. Så om vi är ute och är aktiva mot dem så renderar det i att de åker fast också för olovlig körning, säger Petter Wahllöf, gruppchef för trafikpolisen.

Ännu en förklaring kan vara de utländska körkorten. Den som flyttar till Sverige från ett land utanför EU, får köra på sitt gamla körkort i ett år efter att de har folkbokfört sig. Sen måste de ta svenskt körkort.

– Men där är vissa missförstånd. Ibland medvetet och ibland omedvetet så att man kör längre än det där året. Och då blir det olovlig körning, säger Petter Wahllöf.

Men den nya tekniken har varit avgörande. En app i telefonen ger snabbt svar om en förare saknar körkort. Och flera polisbilar läser hela tiden automatiskt av registreringsskyltar ute i trafiken och larmar om bilen ägs av någon utan körkort.

– Vi har många nya, unga och hungriga poliser så vi jobbar hårt mot detta, säger Christian Barrdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista