Hon skriver böcker för barn och vuxna med dyslexi

1:38 min

På onsdagen stannade den Gotlandsbaserade författaren Johanna Svanborg till i Karlskrona för att högläsa på stadsbiblioteket.

Författaren Johanna Svanborgs barndom präglades av läs och skrivsvårigheter. Men även om bokstäverna inte alltid hamnade riktigt rätt så fick hon i skolan uppmuntring för sitt sätt att berätta.

Idag skriver hon böcker för barn och vuxna med dyslexi och i bokserien om Kokobengan och Torsten med borsten får man följa karaktärerna genom hela livet – från pekböcker när de är bebisar upp till deckare som utspelar sig efter att karaktärerna blivit pensionärer.

Hennes egna barn har dyslexi och böckerna utformats efter deras behov. Bland annat så är raderna grupperade två och två så att det ska bli lättare att orientera sig i texten.

– Jag har upptäckt att de vill ha all text till vänster i boken och bilder till höger. När bilderna var lite huller om buller så hittade de inte texten. De vill ha ett gulare papper och inte kritvitt för då blir de bländade, säger Johanna Svanborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista