Patienter med hemdialys slipper nu åka till Lund

1:02 min

Patienter som behöver hemdialys får nu sin träning i Karlshamn.Tidigare har de tvingats resa till ända Lund för att lära sig hantera hemdialysmaskinen och påföljande återbesök.

Nu kan patienter tränas på hemmaplan på dialysavdelningen i Karlshamn, något som dialyssjuksköterskan Katrin Rudolfsson menar inte bara kommer att innebära mindre resande.

- De får fortsätta med samma trygghet, samma personal och läkare som de har haft kanske under flera år innan dialysstarten, säger hon.

När man fick hemdialys tidigare så flyttades man man över till dialysen på Skånes universitetssjukhus, Sus i Lund och blev då knuten till den vårdpersonal som fanns där.

– Enda gången de här patienterna har blivit omhändertagna på sjukhuset i Karlshamn eller Karlskrona är när de har hänt något med patienten – och då kanske man egentligen vill ha den doktorn man är mest trygg och van vid, säger Katrin Rudolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista