Emanuel vill att fler ska rösta i Kungsmarken

3:47 min

Kungsmarken var det valdistrikt i Blekinge med lägst valdeltagande i förra EU-valet. Det vill kungsmarksbon Emanuel Torres ändra på.

– Jag ska gå och knacka dörr i Kungsmarken och informera om valet. Ibland handlar det om att folk tappat röstkortet och tror att det är kört, men det är det inte.

Emanuel Torres bor i Kungsmarken och var också valinformatör under höstens val till kommun, region och riksdag, helt partipolitiskt obundet. Inför EU-valet så fick han kontakt med Folkets Hus-föreningen Panncentralen som hjälper honom med material och organisering av arbetet.

I Kungsmarken var det bara var tredje röstberättigad som gick och röstade i EU-valet, ungefär 33 procent. Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet, säger att socioekonomiska faktorer och segregation är det som mest avgör valdeltagande, men att det går att göra mer för att få folk att rösta.

– Man kan ha aktivt uppsökande verksamhet från om vad valet handlar om, om EU:s roll och varför man bör rösta.

Det är det som Emanuel Torres vill göra för sitt bostadsområde.

– Kungsmarken har haft lågt valdeltagande, så det är en demokratifråga. Ju fler som röstar, desto kraftfullare blir demokratin.

Valdeltagande i Blekinge

Högst valdeltagande, kommun: Karlskrona (49,63%)

Lägst valdeltagande, kommun: Olofström (40,83%)

Länssnitt: 46,17%

Hela riket: 51,07%

Högst valdeltagande, valdistrikt: Hästö (61,26%)

Lägst valdeltagande, valdistrikt: Kungsmarken (33,89%)

Siffrorna avser valet till Europaparlamentet 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista