Statsministern: Inte aktuellt att sänka bensinskatten

2:23 min

I dag planerar gruppen "Bensinupproret" protester bland annat i Karlshamn mot vad gruppen menar är ett för högt bensin- och dieselpris. Men statsminister Stefan Löfven säger att det inte är aktuellt med skattesänkningar på drivmedel.

– Nej, det är inte det. Jag förstår mycket väl den här ilskan. Jag är själv uppväxt på landsbygden och vet betydelsen av att kunna köra bil, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt egna bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle, säger Stefan Löfven till Ekot.

Statsminister Stefan Löfven säger också att man nu ska fundera på hur klimatomställningen inte ska bli en räkning som bara landar på den enskilde och på hushållskassan.

– Hur ska vi klara av den gröna skatteväxlingen på ett sådant sätt att enskilda människor kan få stöd att göra det rätta.

Facebook-gruppen "Bensinupproret 2.0" har växt snabbt och har över en halv miljon medlemmar.

I dag klockan 13 planerar gruppen protester på sammanlagt åtta orter runt om i landet mot bensin- och dieselpriset.

Gruppen kräver att skatten sänks ordentligt på drivmedlen och att bensinen ska kosta tolv kronor per liter. Det är ungefär fem kronor billigare än nu.

Men kraven på sänkta bensin- och dieselpris har också fått kritik. Bland annat för att det skulle försvåra klimatomställningen, försvåra omställningen till biodrivmedel och att det heller inte är mycket dyrare att köra bil nu än tidigare då bilarna drar mindre bränsle, enligt IVL Svenska miljöinstitutet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att det har blivit för dyrt att tanka bilen.

– Vi har tidigare föreslagit sänkning av bensinskatten och i förhållande till regeringen sänker vi skatten, säger Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista