Rudolfsson öppnar för samarbete - med alla utom en

3:19 min

Ikväll avgörs maktstriden inom Socialdemokraterna i Olofström. Om Sara Rudolfsson blir kvar som kommunalråd kan hon tänka sig att samarbeta med alla som försökt få bort henne. Utom en.

 – Någon måste ta på sig ansvaret för att ena partiet och få tillbaka förtroendet bland kommunens anställda och allmänheten. Jag är beredd att göra det, säger hon.

Du utmanas ju av flera kommunalrådskandidater. Bland andra valberedningens förslag Morgan Bengtsson. Kan du tänka dig att samarbeta med honom om du sitter kvar?

– Absolut. Morgan är en mycket bra person. Jag har inga synpunkter på att han ställer upp.

Skulle du även kunna samarbeta med Jan Björkman?

– Det har jag svårt att se.

Halv sju ikväll stängs dörrarna till Folkets hus stora sal i Olofström. Där ska Socialdemokraternas medlemmar avgöra vem som går segrande ur den maktstrid som rasat inför öppen ridå sedan början av maj.

På ena sidan arbetarekommunens ordförande Jan Björkman. På den andra kommunalrådet Sara Rudolfsson.

– Det är två frågor som ska avgöras. Dels ska ett kommunalråd nomineras men även en misstroendeförklaring mot Jan Björkman.  Det naturliga är att den frågan avgörs först, säger hon.

Flera tunga socialdemokrater, däribland förra kommunalrådet Margaretha Olsson och Miroslav Milurovic som är ordförande i socialnämnden, står på Jan Björkmans sida. Och vid en manifestation till stöd för Sara Rudolfsson slöt 120 Olofströmsbor upp.

Men det som avgör maktstriden är vem som lyckas locka flest medlemmar till Folkets Hus ikväll.

– Det är många som visat sitt stöd och arbetat för att jag ska vara kvar. Nu hoppas jag bara att folk går på mötet och röstar på det som de tycker är rätt, säger Sara Rudolfsson.

Kommunalrådet och arbetarekommunens ordförande har under lång tid haft olika uppfattning om hur kommunen ska styras. Men konflikten blev känd först efter att arbetarekommunens styrelse tagit ställning mot Sara Rudolfsson och hon lämnat in sin avskedsansökan.

Sedan dess har tonläget skruvats upp och anklagelserna haglat. Bland annat i media och på Facebook där de båda sidorna driver varsin grupp.

– Jag är bedrövad över att det här ska behöva hända. Det är en absurd situation. Många jag har pratat med säger att de inte sett något liknande i någon kommun i Sverige, säger Sara Rudolfsson.

P4 Blekinge har utan resultat sökt både Jan Björkman och Morgan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista