Miljösmarta unga motverkar rökning

3:52 min

Tobaksindustrins stora miljöpåverkan och utnyttjandet av barnarbete ska användas i tobaksförebyggande arbete i Ronneby.

Det är fjärde sommar i rad som Ronneby kommun engagerat feriearbetande ungdomar för att få fler barn och unga att avstå från att röka.

I år är tre ungdomar involverade i projektet och arbetet drogs igång i början på förra veckan. Den här sommaren ligger mycket fokus på kreativitet och ungdomarna har redan klippt en film.

I november under tobaksfria veckan ska ungdomarna åka ut till alla sjunde klassare i Ronneby kommun för att hålla en föreläsning, visa en film och diskutera.

– Vi tänkte att vi skulle ha en mentimeter i början av lektionen. Där vi frågar "när vi säger tobak, vad tänker ni då?" Efter lektionen tänker vi fråga de igen och se hur deras tankar har förändrats, säger 17-åriga Anna Holm, en av feriearbetarna.

Ungdomarna berättar att man behöver hitta på nya sätt för att kunna engagera tonåringar. Därför ska de väva in de negativa globala aspekterna som rökningen bidrar till och som kanske inte alla känner till.

 -– Man pratar mycket om plasten, men cigaretter, pimpar och snusprylor har en lika stor miljöpåverkan som plast. Det är många som inte vet det, och vi tycker att det är viktigt att folk får lära sig det, säger Anna Holm.

Även om projektet drivs för fjärde året i rad, är det oklart om rökningen bland barn och unga har minskat. Men hoppet finns att de nya globala perspektiven ska få unga att ändra sin inställning till tobak.

– Det är barn i deras åldrar som jobbar under svåra förhållanden. Vi hoppas att de får förståelse att det är deras val - att röka eller inte - påverkar de barnen som är barnarbetare. Vi vill att de ska förstå att de kan göra livet bättre för så många barn och jämnåriga, säger Anna Holm.