Blekinge kan få statligt miljonstöd för att säkra dricksvattnet

3:47 min

Havs- och vattenmyndigheten, Hav, ska fördela totalt 45 miljoner kronor mellan olika regioner för att skapa en bättre tillgång till dricksvatten. Blekinge är ett av de utpekade områdena som Hav vill att pengarna går till.

Hur mycket pengar just Blekinge får vet vi inte än, men det kommer röra sig om ett bidrag på mellan 1 och 5 miljoner.  Det är välkomna pengar, men för lite, enligt Anders Strange, VD på Karlshamns Energi.

- Egentligen kan man säga att det är gaska små pengar i sammanhanget. Att investera ett helt nytt vattenverk kan ju kosta upp till 300 miljoner, så det är klart det är ganska mycket större pengar det handlar om. Men alla pengar är välkomna, så generellt tycker jag det är jättepositivt, säger han.

Under torsdagen kommer Havs- och vattenmyndigheten, HaV, bestämma hur de ska fördela 45 miljoner i statliga bidrag, som ska gå till att skapa en bättre tillgång på dricksvatten.

Pengarna ska i första hand gå till områden som haft problem med vattenbrist och torka de senaste åren. Och ett av de prioriterade områdena är Blekinge.

- Vi har tittat på hur utsatta de olika länen har varit för vattenbrist de senaste åren, och Blekinge tillhör ju ett av de länen som har ganska ont om både grundvatten och ytvatten, säger Margareta Lundin Unger, utredare på HaV.

De län som myndigheten pekar ut är Blekinge, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

HaV kommer dela ut bidraget till Länsstyrelsen, som sedan kommer få fördela pengarna på bästa sätt över kommunerna.

Förra året gick flera bönder runt om i landet på knäna då torkan drabbat deras skörd. I år ser läget ljusare ut för lantbrukarna och överlag ser skördarna ut att bli goda i större delen av landet.