Mjällby tar emot jublet efter säkrat kontrakt

Mjällby tjänar miljoner på förnyat kontrakt

Fotbollsföreningen Mjällby AIF:s säkrade kontrakt i superettan är värt flera miljoner kronor.

Beräkningar, som klubben gjort, visar att det skiljer omkring fem miljoner kronor i fasta intäkter på fortsatt spel i elitfotbollen jämfört med spel i en lägre serie.

Det förnyade seriekontraktet öppnar även möjligheter för ytterligare intäkter, enligt klubbledningen.

- Vi är i en bra sits inför nästa säsong när det gäller reklamavtal, sponsorpaket och företagssatsningar, säger Lars-Inge Nilsson, marknadsansvarig i Mjällby AIF.

Den 22 oktober i år klarade Mjällby AIF nytt seriekontrakt genom vinst i avslutningsmatchen mot Boden.

Förutom den sportsliga delen, föreningen säkrade genom segern fortsatt tillhörighet bland landets 30 främsta fotbollsföreningar, så är den ekonomiska delen väsentlig.

- Genom fortsatt spel i superettan så behåller vi elitstödet från Svenska Fotbollförbundet, vi får centrala reklamavtal och även pengar för tv-rättigheter, säger Lars-Inge Nilsson.

2006 väntar en ny säsong i landets näst högsta serie för Mjällby AIF:s del.

Föreningens förhoppning är att den säsongen ska bli betydligt bättre sportsligt sett och även gynnsam ur ett ekonomiskt perspektiv.

- Vår förhoppning är att vi ska kunna höja sponsorintäkterna ytterligare och fungerar det sportsliga så kommer det automatiskt att leda till mer pengar i form av ökade publikintäkter, säger Lars-Inge Nilsson.

Trots att Mjällby AIF den här säsongen låg i nedre skiktet av tabellen så hade laget stora publikintäkter.

Drygt 38 000 personer såg lagets 15 hemmamatcher, vilket medförde ett snitt på drygt 2500 åskådare och publiksnittet placerade Mjällby AIF på en sjunde plats i publikligan bland landets superettanklubbar säsongen 2005.

- Till nästa år kanske vi kan höja snittet något om det går bra för laget, säger Lars-Inge Nilsson.

Fredrik Persson

fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".