PFAS kan finnas i enskilda brunnar

2:00 min

På tusentals platser i Sverige har bränder släckts med hälsofarligt släckskum, som kan förorena dricksvatten. Vilka brunnar som kan vara i riskzonen analyseras nu av Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Över 18 000 släckinsatser med PFAS-skum registrerades i Sverige mellan år 1998 och år 2015. Nu undersöks en tredjedel av dem.

– Vi samlar information om bränder där man använt mer än tio liter skum, och då rör det sig om cirka 5 300 platser. Och så tittar jag vidare på hur de här föroreningarna kan ha spritt sig, framför allt till grundvattnet, säger Lars Rosenqvist, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

De senaste decennierna har mängder av bränder släckts med skum som innehåller PFAS, alltifrån villabränder och bilbränder till bränder i soptippar, kraftvärmeverk och kemiska industrier.

På senare tid har användningen minskat, men PFAS-kemikalierna, som misstänks kunna ge cancer, bryts inte ner i naturen.

Med hjälp av jordartskartor kan han bedöma risken för att kemikalierna letat sig ner i grundvattnet, eller till vattendrag i närheten.

– Till exempel är sandiga och grusiga jordarter mer genomsläppliga, vilket kan leda till att föroreningen lättare tar sig ner till grundvattnet.

Riskklassningen som SGU gör kan sedan användas som underlag för vidare provtagningar.

Men också enskilda släckinsatser kan utgöra en risk. Man ska ha otur om det händer – men det kan finnas fler privata brunnar som har förorenats av PFAS, utan att vare sig myndigheterna eller människorna som dricker vattnet vet om det.

SGU:s riskbedömningar, som ska redovisas i november, kan ge ny information.

– Jag kan inte utesluta att man hittar nya platser där det finns anledning att provta vattnet, säger Lars Rosenqvist.

Detta är PFAS

  • PFAS är högflourerade kemikalier med vattenavvisande egenskaper.
  • Kemikalierna används bland annat till textilimpregnering och livsmedelsförpackningar.
  • Sedan år 2016 rekommenderas räddningstjänsterna att undvika PFAS-skum vid släckinsatser, men en del använder det fortfarande.
  • PFAS är långlivade och bryts inte ner i naturen. De förekommer i flera olika livsmedel, bland annat i fisk.
  • Vatten med högre halt än 900 nanogram PFAS per liter ska inte drickas. I Hamre var halten tio gånger högre efter släckinsatsen.
  • Höga halter av PFAS kan höja kolesterolvärdet och försämra immunförsvaret. PFAS misstänks kunna ge cancer, men inga studier har kunnat bekräfta det.

Källor: Livsmedelsverket, MSB och Kemikalieinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.