Kriminologen: Det här är ingen minskande marknad

2:56 min

Många har idag svårt att se en kvinna som förövare menar kriminologen Maria Dufva. Fenomenet med kvinnor som säljer sina barn känns främst igen från fattiga länder.

På torsdagen landade domen i den den stora barnporrhärvan där totalt sex personer stod åtalade för diverse olika sexualbrott mot barn.

En central person i härvan är en kvinna från Blekinge döms till 6 års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Hon har bland annat producerat och sålt barnporr med sina egna barn.

– Det som gör domen speciell är att många idag har svårt att se en kvinna som förövare med pedofila drag samt att de här barnen är utsatta av sina skyddspersoner – sina föräldrar och barnvakter, säger kriminologen Maria Dufva.

Hon menar att det enligt Interpol är vanligare med kvinnliga förövare i fattiga länder, där Filippinerna är det mest omtalade landet.

 – Det är då män som med sina pengar som förmår kvinnor med tillgång till barn att ta bilder på sina och andras barn.

Har vi för lite kunskap om den här typen av förövare?

– Ja, jag tror vi behöver sätta oss in i det här för det här är nog ingen minskande marknad.

Hur vanligt är det att mammor använder sina egna barn för liknade sexköp?

– Jag tror det här är den första domen i Sverige, jag känner inte till något tidigare fall. Men det är klart att det sker i skymundan.

– Förövarna finns i alla läger och de är inte bara fula gubbar utan de kan även dölja sig bakom en snygg tjej, säger Maria Dufva.

Lyssna på hela intervjun med Maria Dufva här.