Färre söker till BTH - men fler väljer program

4:17 min

Det är något färre som i år sökt till Blekinge Tekniska Högskola, BTH. Men antalet som sökt ett program har ökat, vilket gläder Eva Pettersson, prorektor på BTH.

– Vi är glada att vi kunnat anta fler i år som valt program. Förra året var det ungefär 1400 studenter, och i år är det 1500 studenter, så det är en ökning av studenter som flyttar till Blekinge, säger Eva Pettersson, vice rektor.

I år sökte 7205 personer till BTH, vilket är en minskning med 3,3 procent jämfört med förra årets 7458 sökande, alltså en minskning med ungefär 250 personer. Även antagningen har minskat något. I år erbjuds 2 415 studenter en plats. Det är 20 personer färre, jämfört med 2 435 förra året.

Eva Pettersson säger att satsningen på program är viktig för högskolan.

– Det är viktigt med fristående kurser också, men med de anslag och pengar som högskolan får så vill vi koncentrera oss på med många studenter på plats på våra två campus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista