Blekinge i riskzonen för fler amfetaminfabriker

3:31 min

Amfetaminfabriker blir allt vanligare i Sverige och Stewe Alm, vid Polisens nationella operativa avdelning, NOA, tror att Blekinge kan ligga i riskzonen för fler fabriker.

Nyligen dömdes två män till fängelse för att ha framställt stora mängder amfetamin i ett restaurangkök i Blekinge. Det är ett exempel på den nya amfetamintillverkningen som såväl polisen som tullen ser mer och mer. Och det finns risk för fler liknande fabriker i Blekinge.

– Blekinge kanske inte har figurerat som centrum för narkotikatillverkning. Det kan ju vara en anledning till att, där man minst förväntar sig att den ska etableras, att just Blekinge blir föremål för en sån tillverkning, säger Stewe Alm, som är strategisk analytiker vid Polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Tidigare har det varit vanligare att amfetamin smugglas in i Sverige i färdig form, som pulver. Men nu märker polisen att det blir allt vanligare att kriminella smugglar in amfetaminolja i flytande form, och färdigställer amfetaminet här i Sverige. Och det ger de kriminella helt nya möjligheter att dölja smugglingen.

– Man beslagtar allt mindre färdigprodukt av amfetamin. Istället tar man in halvfärdig produkt, vilket är enklare att smuggla för att det är en vätska, och man kan då ganska lätt kamouflera det med olika emballage för vätskor.

Var någonstans amfetaminfabrikerna uppstår beror främst på två faktorer. Närheten till köparna, som vanligtvis finns i storstäder, men också till de länder som tillverkar amfetaminoljan. Och det placerar södra Sverige i riskzonen.

– Om man tittar på de tillverkningsländer som finns omkring oss så har det ju av tradition varit Holland, Belgien, Polen och Litauen, och alla de länderna har ju bra förbindelser med södra Sverige. Så det är en faktor att beakta, säger Stewe Alm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista