ABORT

Barnmorskeförbundet: Vi ska inte vara naiva gällande aborträtten

2:02 min

På kvinnokliniken i Karlskrona måste de nyanställda sedan en tid tillbaka skriva under på att man ställer sig positiv till att medverka till aborter.

Mia Ahlberg som är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet ser det här som ett tecken på en ny utveckling i samhället.

– Jag ser på det som ett symtom på vad vi har hamnat i dag i Sverige vad gäller rätten till abort. Det kan vara ett tecken på en utveckling som vi inte varit med om förut. Det finns tendenser i samhället i dag som jobbar aktivt mot rätten till abort och att man här faktiskt gör något väldigt konkret för att motverka den utvecklingen, säger Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

Nyrekryterade läkare, barnmorskor och undersköterskor på Kvinnokliniken i Karlskrona får skriva under ett nytt stycke i anställningsavtalet, där det tydligt framgår att man ställer sig positiv till alla arbetsuppgifter som finns vid en abort. De som inte vill skriva på, får inte jobbet. Och det här är fullt rimligt, menar Mia Ahlberg.

– Om man som arbetsgivare förstår att människor som söker jobb hos dem inte kommer att delta i en viss del av vården, som kommer att försämra vården för de som behöver den, så tycker jag att det är en helt rimlig sak att göra, säger hon.

Kvinnoklinikens verksamhetschef Marianne Gertzell säger till P4 Blekinge att det behövdes en markering, eftersom hon ser flera tecken på att rätten till abort är hotad. Även Mia Ahlberg höjer ett varningens finger.

– Vi ska inte vara naiva i Sverige och tro att det är heligt, och att vi inte behöver stå upp för kvinnors rätt till abort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista