Sjukskrivningarna ökar i länet

De långa sjukskrivningarna fortsätter att öka i Blekinge. Ökningstakten är till och med större än i landet i övrigt. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.
Det är framför allt de riktigt långa sjukskriningarna som skjuter i höjden. I februari i år var 1891 personer i Blekinge sjukskrivna mer än ett år. Jämfört med ett år tidigare är uppgången hela 25 procent, då var 1517 personer sjuka i mer än ett år. Den 25-procentiga ökningen i Blekinge är betydligt större än för riksgenomsnittet som låg på 21 procent. Beträffande sjukskrivningarna som är längre än en månad men kortare än ett år har också en kraftig uppgång noterats. I februari i år var hela 4387 personer sjukskrivna mer än en månad. Jämfört med i fjol är uppgången 18 procent också detta ligger klart över riksgenomsnittet som är 14 procent. Försäkringskassan har tidigare granskat sjukfallen i länet och konstaterat att de mer än fördubblats på tre och ett halvt år. Sjukskrivningarna ökar snabbare bland männen men någon större förändring mellan de olika åldersgrupperna kunde inte noteras - med undantag för gruppen mellan 18 och 29 år som hade en kraftig uppgång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".