Sara dog – LSS-boende försökte stoppa publicering

1:47 min

Polisen tror att autistiska Sara tog sitt liv. När föräldrar med hjälp av lokaltidningen gör efterforskningar så hotar LSS-boendet sin egen personal, skriver BLT.

24-åriga Sara dog efter att ha blivit påkörd av en lastbil utanför Backaryd i början av juli.

Blekinge läns tidning rapporterar nu att hennes föräldrar inte får några svar från LSS-boendet Caritagården, där Sara bodde. De vill veta hur boendet kunde släppa iväg Sara när man visste att hon var upprörd och tidigare hade försökt ta sitt liv?

Istället för att ge svar så försöker Caritagården stoppa publiceringen om Saras död och hotar med att polisanmäla de anställda som lämnat ut uppgifter.

Enligt juristen Jeanette Gustafsdotter är det allvarligt eftersom pressfriheten är grundlagsskyddad och dom anställda har meddelarfrihet, alltså att man kan lämna uppgifter till media utan att det får efterforskas.

Sara hade autism och bodde på LSS-boendet Caritagården. Den 2 juli blev hon upprörd och efter att ha hotat personalen med kniv lämnade hon boendet.

Strax därefter blev hon påkörd av en lastbil på väg 27. Sara dog av skadorna och enligt polisens uppgifter till BLT så tror man att hon självmant klivit ut framför lastbilen.

Dödsolyckan utreds fortfarande av polisen och den är även anmäld enligt Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista