Här är konstnärens protest mot samstyret

1:50 min

Samstyret i Sölvesborg vill att kommunen ska prioritera tidlös och klassisk konst. I protest erbjuder Alexandra Melander kommunen att köpa en målning, inspirerad av den så kallade ”gruppsexbilden”.

Att kommunen ska prioritera tidlös och klassisk konst framför utmanande samtidskonst är en del av det handlingsprogram som SD, M, KD och Solpartiet presenterade i onsdags.

Helt fel tycker konstnären och vänsterpartisten Alexandra Melander som svarat genom att erbjuda kommunen att köpa en målning, inspirerad av den bild som tvingade tidigare kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) att avgå.

 – Bilden föreställer tre figurer som är engagerade i någon slags social aktivitet. De har sex med varandra helt enkelt, säger Alexandra Melander.

– Det finns ju egentligen inget bättre än konst om man vill förstå hur vår omvärld ser ut. Att bara omge sig med trygg konst kan bli lite tråkigt, fortsätter hon.

Paul Andersson (M) som tog över efter Emilie Pilthammar säger att han tackar för erbjudandet om att få köpa tavlan, men väljer att avstå.

Så här förklarar han vad samstyret menar med sin konstpolicy.

– Alla har olika smak och vi i samstyret föredrar den klassiska. Vi prioriterar den, men det betyder inte att det blir uteslutande klassisk konst.

Hur stor del av konsten ska vara tidlös och klassisk?

– Det har vi inte preciserat utan det är upp till fritid- och kulturnämnden att göra den bedömningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista