Minister kritiserar samstyret

2:36 min

En sorglig utveckling. Så beskriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) den bostadspolitik för nyanlända som samstyret i Sölvesborg presenterade i veckan.

Som en del i sitt 220 punkter långa åtgärdsprogram vill nu samstyret i Sölvesborg bland annat placera nyanlända i boenden utanför Sölvesborg - trots att de fått en kommunplacering där.

I andra hand så vill samstyret att nyanlända ska placeras i tillfälliga boenden utanför Sölvesborgs bostadsområden – i exempelvis husvagnar så som man gjort i Staffanstorps kommun.

I tredje hand vill man att nyanlända ska få tillfälliga hyreskontrakt på högst två år.

Enligt Åsa Lindhagen (MP) rimmar samstyrets åtgärdsplan för nyanlända illa med bosättningslagen. 

– Att skapa stora utanförskapsområden där människor ska bo i husvagnar tycker jag är sorgligt. Det är en viktig fråga att människor välkomnas till Sverige på ett bra sätt, säger jämställdhetsministern.

Syftet med den bosättningslag som kom för ett par år sedan är att alla kommuner i Sverige ska hjälpas åt att ta emot nyanlända och erbjuda ett tryggt och långsiktigt boende.

– Bosättningslagen är tydlig i sin intention, nyanlända ska tas emot i kommunen. Tanken är att kommunerna ska ta ett gemensamt ansvar, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Samstyret planerar nu att driva ett pilotfall mot staten – de vill pröva ifall Sölvesborg kan tacka nej till att ta emot några flyktingar över huvud taget.
 
– Vi vill pröva bosättningslagen och se hur den står sig mot det grundlagsskyddade kommunala självstyret. Det är inte rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, säger Louise Erixon (SD) kommunalråd i Sölvesborg.