Stor personalbrist inom vården att vänta

För att i framtiden kunna ta hand om de gamla och sjuka i Blekinge måste nästan hälften av dem som kommer ut på arbetsmarknaden ha en utbildning i vård och omsorg, visar en en rapport som Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, har gjort.
Bristen på utbildad arbetskraft kan bli ett stort problem i framtiden, och det krävs stora insatser av arbetsgivarna, kommunerna och landstinget: Börje Jönsson, länsarbetsdirektör i Blekinge, säger att man måste göra vårdyrket mer attraktivt, genom bland annat högre lön och bättre arbetsvillkor. Pensionsavgångarna inom vård och omsorg kommer fortsätta att öka och de äldre i samhället blir allt fler, något som kan få till följd att det år 2015 kommer att saknas 320 000 undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra yrkeskategorier inom vård och omsorgssektorn i Sverige. De närmaste åren ska dock inte finnas några rekryteringsproblem i Blekinge eftersom de kommunala arbetsgivarna fortfarande har många deltid- och timanställda som kan erbjudas heltidsanställning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".