Pumpar vatten ur sjö för att fylla på grundvattnet

1:52 min

Vatten från sjön Sillhövden pumpas upp för att fylla på grundvattennivåerna i Holmsjö. Vattenbristen gör att Karlskrona kommun prövar ett nytt grepp.

– Vi har väldigt ont om grundvatten i Holmsjöområdet, och vi måste försörja de invånare som bor där, säger VA-chef Ola Gren.

Rent praktiskt tas vatten från sjön Sillhövden. Vattnet pumpas in i en infiltrationsbädd som får rinna ner i grundvattenmagasinen. Det är de låga grundvattennivåerna i kommunen som ligger bakom kommunens beslut.

Försöket är ettårigt men kan sedan permanentas om kommunen får ett okej från mark- och miljödomstolen. Tack vare vattenprojektet så behöver inte Holmsjöborna oroa sig över vattenbrist, även om det fortfarande är ett bevattningsförbud i stora delar av kommunen.

– På kort sikt så hade det blivit ont om vatten. Så det här är ett sätt att säkerställa att Holmsjöborna har tillgång till vatten, säger Ola Gren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista