Lärarflykten har vänt - fler stannar på jobbet

3:08 min

Trenden att erfarna lärare byter kommun och arbetsgivare för att förhandla upp sina löner börjar mattas av. Det säger flera Blekingekommuner.

Fredrik Johansson är förstelärare på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby. Han har varit sin arbetsplats trogen i 22 år.

– Jag trivs väldigt bra på jobbet, och har inte haft någon anledning att se mig om efter andra jobb.

Sommaren 2017 kunde P4 Blekinge berätta om hur lärare bytte kommun och kunde få flera tusenlappar i löneökning. Lärarbristen pressade upp ingångslönerna, samtidigt som mer erfarna lärare halkade efter.

Lärarlönelyftet kom att höja lönerna för många lärare, men inte alla. Det gjorde att många hoppade mellan kommuner och förhandlade upp sina löner hos sin nya arbetsgivare. Men den trenden börjar bromsa in.

– I lärarkollegiet pratade vi mycket om hur upprörda många var över hur lärarlönelyftet fördelades, men Ronneby gjorde ett bra urval som kunde motiveras, säger Fredrik Johansson.

Ronny Mattsson som är verksamhetschef för gymnasiet och vuxenutbildningen i Ronneby håller med om att fler stannar kvar i verksamheten.

– Vi har mindre rörlighet nu, jämfört med ett par år sen. Dels beror det på att löneskillnaderna jämnats ut, men också att vi jobbat väldigt hårt med trivseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista