Efter kritiken: Asarums IF slutar med spelare med turistvisum

2:59 min

Asarums IF pekas ut som en klubb som fuskar med reglerna genom att värva spelare med turistvisum för att spetsa sina trupper, rapporterar Fotbollskanalen. Efter kritiken har klubben bestämt sig för att inte längre använda spelare på det sättet.

Fotbollskanalen har rapporterat om kritiken mot klubbar i Elitettan i fotboll som använder spelare som är i Sverige på turistvisum.

Om man har den typ av visum får man i första hand inte vara i landet bara för fotbollen utan man ska besöka bekanta eller studera.

Man får vara i landet i max 90 dagar och under tiden har spelaren inte rätt till lön eller att få andra förmåner som mat eller boende. Om klubben ändå ger spelaren det bryter det mot Svenska Fotbollförbundets regelverk.

Flera av klubbarna, varav en är Asarums IF, anses inte hålla sig till reglerna.

Thomas Lilja är ordförande i Asarums IF och han tycker inte att klubben fuskar, men att reglerna är luddiga, och han anser att de borde haft bättre koll.

– Det är ju 38 spelare i landet som då skulle vara här som turister och samtidigt spela fotboll och det är ju inte så troligt, säger han.

Efter kritiken har Thomas Lilja försökt sätta sig in mer i hur klubben jobbar och hur reglerna ser ut. Och nu ska klubben jobba på ett annat sätt.

– Vi ska inte längre ha spelare som har turistvisum. Vi vill undvika onödiga diskussioner om regeltolkningar, säger han.

När börjar det gälla?

– Det börjar gälla från och med nu.