36 frågor ska få vänskap att blomstra på arbetsplatsen

1:57 min

Svenskarna näst sämst på att skaffa vänner - 36 frågor ska lösa problemet.

Det är enligt enkäten Expat insider som Sverige är det näst sämsta landet när det kommer till att träffa nya vänner.

Det fick utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia att skapa den kortlek som nu blir tillgänglig som ett verktyg för att underlätta vänskap när Lernia utbildar företag inom organisation och företagsklimat.

– Vi jobbar mycket med integration och kopplade undersökningen till det. Vi kände att vi måste skapa förutsättningar för människor att bli vänner på arbetsplatsen, säger Robert Jönsson, regionchef på Lernia.

Robert Jönsson hänvisar till en studie från Göteborgs universitet som visar att en av nyckelfrågorna när det kommer till integration är att få nya vänner.

– Vi utgick från en amerikansk forskare som tagit fram ett frågebatteri som testades på en amerikansk tidning. Det slutade med att de som testade frågorna på varandra blev kära i varann, berättar han.

Själva har det tagit hjälp av en psykolog för att modifiera frågorna utifrån ett vänskapssyfte. 

– Vi kan ju inte garantera att man inte blir kära i varandra men vi har i alla fall försökt anpassa det till just vänskap och arbetsliv.

Exempel på frågor i kortleken:

När skrattade du högt senast?
Vilken superkraft skulle du vilja ha?
Nämn minst en egenskap du uppskattar hos den du pratar med?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista