Besk medicin i oppositionens budget: Det är nödvändigt

2:53 min

Inga pengar till dansscen, 30 miljoner i besparingar och satsning på bättre skolresultat i oppositionens skuggbudget i Karlshamn.

För första gången presenterade Karlshamnsoppositionen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, under onsdagen en gemensam skuggbudget.

– Vi har lagt fram en stark budget som sätter välfärden främst. Den är i sig självt sju miljoner kronor starkare resultatmässigt, vilket ger sju miljoner bättre buffert, säger det moderata oppositionsrådet Magnus Gärdebring.

I budgeten återfinns också 21 miljoner kronor i satsningar på välfärden, som fördelas mellan bland andra skolan, omsorgen och gymnasienämnden.

– Bland annat gör vi en satsning för att förbättra skolresultaten som är på en oacceptabel nivå i Karlshamn.

I övrigt beskriver Gärdebring budgeten som "besk medicin".

– Det är av nödvändighet. Besk medicin smakar ju inte så gott i stunden, men Karlshamnsborna är säkert medvetna om att det är nödvändigt.

Det handlar om en lång rad effektiviseringar och besparingar på upp till 30 miljoner kronor. Man vill från oppositionens håll också se fler upphandlingar, titta på kommunens borgensavgifter och kontroll och uppföljning av upphandlingar.

– Man har inte riktigt koll på vad kommunen spenderar.

Man vill bland annat också stoppa pengarna till den nya dansscenen i Lokstallarna.

– Vi vill inte vara med på den. Den kommer dra mycket kommunala medel och det är helt fel tidpunkt för det just nu, säger Magnus Gärdebring (M).

Finns några uppsägningar av personal med i budgeten?

– Det kan vi inte svara på just nu. Ingen av de här budgetarna kan säga att de inte innehåller uppsägningar, det får man räkna med på sina håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista