Svängning om kulturskolan – majoriteten vill behålla

2:55 min

Det omdiskuterade förslaget från utbildningsnämnden i Ronneby att lägga ner stora delar av kulturskolan möter på motstånd.

Efter en rundringning som Sydöstran gjort står det klart att det inte finns någon majoritet för att lägga ner.

Liberalerna ställer sig med oppositionen som säger nej till avveckling, och också Sverigedemokraterna har meddelat att man vill ha kulturskolan kvar.

– I protokollen går att se att Alliansen och Sverigedemokraterna röstade för de här förslagen i nämnden, säger Åsa Ewaldsson (M) som är ordförande i utbildningsnämnden.

Det är fortfarande oklart om Ronneby kommer motta statliga medel och pengar från kommunala utjämningssystem, men prognosen är att man kommer gå back 30 miljoner kronor.

Kommer ni fortsätta att driva den här frågan?

– Beslutet är taget i nämnden och kommer till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och behandlas där utifrån vad vi har för pengar, och det vet vi inte i nuläget, säger Åsa Ewaldsson (M).

Hade du väntat dig att allianskollegorna i Liberalerna också skulle gå emot det här förslaget?

– Liberalerna var inte med på det möte vi hade i juni och Sverigedemokraterna röstade för förslaget, liksom Alliansen.

Beslut om avveckling av kulturskolan väntas tas på kommunfullmäktige i november, men har alltså i nuläget inte majoritet.

– Då får vi nogsamt se var man hittat pengarna i så fall. Jag kommer inte själv att lägga fram ett annat förslag. Vi måste vara tydliga. Pengarna finns inte. Man kan inte handla för pengar man inte har, säger Åsa Ewaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista