Lättare att få studentbostad i Karlskrona

3:49 min

Karlskrona har varit rödmarkerad av Sveriges förenade studentkårer sedan 2013 då det gäller att hitta studentboende. Även om det varit svårt under hösten ser det något ljusare ut.

Karlskrona är en av de svåraste städerna i Sverige att få studentboende i enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS. Sedan 2013 har kommunen varit rödmarkerad vilket är den tuffaste markeringen som SFS delar ut.

Men nu finns det en förhoppning om att Karlskrona till nästa år kan stiga i rankingen och inte längre vara en av Sveriges svåraste kommuner att få studentboende i.

– Det har sett mycket bättre ut i år, vi har inte behövt öppna vårt akutboende, vilket enligt oss är det bästa sedan förra året, säger Erik Frännfors som är vice ordförande i den lokala studentkåren på Blekinge tekniska högskola, BTH.

Fortfarande finns det studenter som haft det lite tuffare att hitta en bra bostad. Max Thörnqvist Emeland läser första året på BTH och fick till slut köpa en egen lägenhet.

– Att hitta ett boende var svårt från början, vi ställde oss i en massa bostadsköer för att hitta en hyresrätt att bo i, men till slut så märkte vi att vi behövde stå i kö i 1-2 år för att hitta en hyresrätt att bo i, så i slutändan hamnade vi på ett vandrarhem säger han.

Även klasskompisen Tor Bjurbom har haft svårt att hitta ett bra boende.

– Det boende jag bor i just nu är temporärt i mina ögon. När jag får chansen att hitta en liten lägenhet eller ett studentboende med kök så skulle det vara jättetrevligt, säger han.