Utredningen om Saras död döms ut – undermålig enligt IVO

1:58 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan inte utreda händelsen då 24-åriga Sara på Caritagården i Backaryd dog. LSS-boendets egen utredning är för undermålig.

Det handlar om det uppmärksammade fallet med Sara som en kväll i juli blev påkörd av en lastbil och dog på väg 27, i Backaryd.

Sara avvek från LSS-boendet Caritagården och tog sig ut på vägen där hon senare avled.

Upprinnelsen var att ett bråk där hon hotat personal med kniv och slagit sönder rutor i syfte att komma åt sin medicin, enligt Caritagårdens nu utdömda rapport.

IVO har mottagit tre Lex Sarah-anmälningar från Caritagården. En som rör kvällen Sara dog och två som rör incidenter veckorna innan.

Men myndigheten kan inte göra någon bedömning av hur Caritagården hanterade ärendet då LSS-boendets egna utredning nu underkänns av IVO. 

– Materialet är för undermåligt, tunt och har divergerande uppgifter som gör att vi inte kan fatta något beslut om hur det har utretts eller vilka åtgärder man vidtagit, säger Lars Rahm, enhetschef på IVO i Malmö.

De brister som Caritagården uppvisat genom sina bristfälliga rapporter gör nu att IVO har kallat till sig LSS-boendets ledning. Man vill ha svar på hur verksamheten nu ska förbättra sitt kvalitetsarbete.

– Vi vill diskutera och resonera kring hur man avser kunna hantera liknade händelser och hur man ska förbättra sin kvalitet i utredningarna och därmed kvaliteten i verksamheten, säger Lars Rahm.

Ärendet har tidigare uppmärksammats för att Caritagården försökte stoppa Blekinge Läns Tidnings publicering som granskade fallet.

Vi har utan framgång sökt representanter för Caritagården.