Blåsten svagare än beräknat

Måndagskvällens och nattens oväder blev något mildare än befarat. Runt 850 kunder har varit strömlösa i länet till följd av den hårda blåsten. Flest drabbade abonnenter har elbolaget Eon.

– Vi har haft stora störningar främst i Småland och hos oss är drygt 10 000 kunder drabbade, säger Håkan Gunnarsson, regionchef på Eon.

Det var under måndagen som de första prognoserna kring det befarade ovädret kom och samtliga elbolag i länet förstärkte sin bemanning inför kvällen och natten.

När ovädret drog in under kvällen blev det i en tämligen gynnsam bana för Blekinges del.

De hårdaste vindbyarna på drygt 25 sekundmeter har uppmätts vid det småländska höglandet, där också de största skadorna inträffat.

– Blekinge har klarat sig relavtivt bra, säger Håkan Gunnarsson.

Sammantaget har runt 700 av bolagets kunder i länet saknat ström på grund av den hårda blåsten.

Kreab har haft vissa problem med störningar i trakterna kring Eringsboda och Kättilsmåla.

Under tisdagsmorgonen hade bolaget 150 kunder utan ström. Kreab räknade med att de skulle få tillbaka elen före klockan åtta.

Gemensamt för alla elbolagen är att man har haft montörer som legat i beredskap för att så snabbt som möjligt kunna åtgärda felen.

– Under hela tisdagen kommer vår personal att arbeta med att lokalisera felen och ge våra kunder strömmen tillbaka, säger Håkan Gunnarsson.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".