Språkrör anmäler BLT till Pressombudsmannen

2:09 min

Miljöpartiets språkrör i Karlskrona, Madeleine Norman, PO-anmäler BLT efter en ledartext om hennes engagemang i samband med klimatdemonstrationer i kommunen.

Om man känner sig kränkt eller utpekad eller på annat sätt tycker att en tidning gjort fel kan man anmäla den till Allmänhetens Pressombudsman.

Och det är dit Madeleine Norman nu vänt sig eftersom hon tycker att Blekinge Läns Tidning skriver utpekande om henne och att hon använt demonstrationerna som en plattform för sin politik.

– Jag deltar i dem som privatperson och inget annat. Jag jobbar ju dessutom inom hållbarhetssektorn, ska jag inte kunna göra någonting då utan att det kritiseras för att vara för mitt partis räkning? säger hon.

Vad leder den här rapporteringen till för din del? 

– Jag ser det som ett hot om att inte jobba mer med hållbarhet. Det har blivit en konspirationsteori om att allt jag gör gör jag för mitt parti.

Men kan man verkligen hålla isär sina rollen när man är politiker?

– Ja det tycker jag. Dessutom är det en sak att nämna det för transparensens skull, en annan sak att påstå att mitt jobb och engagemang är för att gagna mitt parti.

Ledarskribenten Emma Jaenson svarar på kritiken med en mejlad kommentar:

Vår främsta roll på ledarsidan är att granska makten. Självklart måste vi kunna skriva att en förtroendevald politiker engagerar sig i andra rörelser utöver det politiska partiet. (...) Att bli granskad, hör helt enkelt till Norman yrkesval. Det får hon acceptera i egenskap av politiker. Självklart ska vi granska även Fridays for Future, som är en politisk plattform.