Tema: Ensamhet

Ida Almqvist: Att vara tyst länge kan ge boost

3:19 min

Vi sätter denna vecka fokus på ensamhet, ofrivillig som frivillig. Vill man själv dra sig undan för ensamhet så kan ett tyst retreat vara ett alternativ.

Retreaten beskrivs som en möjlighet för den som vill att gå in i total tystnad under en längre period.

Ida Almqvist jobbar på Mindful & yoga i Karlskrona där det ibland anordnas tysta retreat.

– Tanken är att man ska få en boost av att under en längre period vara tyst och med sig själv. Att lättare kunna blicka in i sig själv och känna in sig själv, säger Ida Almqvist.

Kursen börjar med att deltagarna tillsammans går in i tystnad. Den enda röst som hörs tillhör Ida och deltagarna äter, dricker té och befinner sig i tystnad under hela dagen.

– Överlag är vi inte så jättevana att vara tysta i en hel dag. Även om vi kanske inte pratar hemma så har vi kanske radio, tv eller dator på.

Helena Rybczynska är en av dem som deltagit i ett retreat. Hon beskriver att hon lever ett aktivt liv där hon lätt fastnar i tankar och känslor.

– När jag läste om detta så kände jag att det kunde vara något för mig. Jag kände att jag fick distans till allting jag hade i huvudet och kunde sortera bättre vad som var mina egna tankar och känslor och andras tankar och känslor.