Alla nödsamtal till SOS Alarm kan nu lokaliseras

1:54 min

Nu är det möjligt för SOS Alarm att med hjälp av GPS-positionering automatiskt se varifrån en person ringer med en smarttelefon vid nödsamtal.

Med den här nya tekniken skickas alltså automatiskt uppgifter till SOS Alarm om var du befinner dig när du ringer 112 med en smart telefon.

Träffsäkerheten är mellan fem och femton kvadratmeter. Till skillnad från tidigare då de kunde se ungefär var den som ringde upp befann sig med hjälp av vilken mobilmast som användes, det kunde handla om ett område på flera kilometer.

– Ett exempel är när du fått en stroke och kanske inte kan prata ordentligt och sluddrar hårt. Då har vi möjligheten att mycket snabbare se var du befinner dig, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

Att det här nu införs handlar mycket om att spara tid vid samtalet och snabbare kunna skicka ut hjälp, inte minst om personen inte vet var den är någonstans, säger Björn Skoglund.

– Den största vinsten är nog när du inte befinner dig på en adress utan är ute i naturen. Till exempel på fjället, ute på sjön eller i en skog. Eller om du råkat ut för en trafikolycka på en väg du inte riktigt är bekant med. Där kan vi mycket snabbare få fram var du befinner dig, säger Björn Skoglund.

Tekniken är testats under ett tag, och har fungerat. Men SOS Alarm kommer även fortsättningsvis fråga var personen befinner sig, i de fall det är möjligt.

För att det ska fungera måste mobilens operativsystem uppdateras. Systemet att lokalisera var en person befinner sig kan bara användas av just SOS-alarm och bara när man själv ringer 112. Uppgifterna kommer inte sparas av exempelvis mobiloperatörerna, säger Björn Skoglund.

– Integriteten är jätteviktig för oss och vi har strikt sekretess. Inga uppgifter kommer ut från oss, det kan jag garantera, säger Björn Skoglund.