Splittring i S stoppar köpet av Jämshögs gästgiveri

2:31 min

Planen var att Olofströmshus skulle köpa Gästis i Jämshög. Men sex socialdemokratiska politiker gick emot sitt eget parti och lade ner sina röster och satte därmed stopp för affären.

Höstens hetaste politiska fråga i Olofström är avgjord.

På måndagskvällen förlorade S, V och KD-koalitionen omröstningen om Gästis i Jämshög.

– Demokratin har talat, säger Olofströms kommunalråd Morgan Bengtsson (S).

Kommunalrådets linje var att Olofströmshus skulle köpa det anrika gästgiveriet. Tanken var att kommunen skulle använda lokalerna som ett föreningshus.

Men köpet stoppades av sex av Morgan Bengtssons egna socialdemokratiska ledamöter och en ledamot från ett av de andra styrande partierna, vilka valde att lägga ner sina röster. Därmed vann oppositionens förslag att avslå köpet.

– Vi visste att det fanns olika åsikter i partiet. Jag ser inte resultatet som ett nederlag utan som ett utslag av demokrati, säger Morgan Bengtsson.

Oppositionen har hela tiden hävdat att det gick felaktigt till när Olofströmshus gav sig in i budgivningen om fastigheten. Det kommunala bostadsbolaget förhandlade med en klausul i kontraktet som innebar att om bolaget tog hem affären, så kunde fullmäktige godkänna köpet i efterhand.

– Det är helt åt skogen. Det ska finnas ett politiskt beslut först. Det de har gjort strider mot ägardirektivet för Olofströmshus, hävdar gruppledaren Rolf Jönsson (C).

Efter avslaget i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, går köpet nu tillbaka till de privata ägarna.

– Det finns tillräckligt med föreningslokaler i Jämshög. Gästis ska säljas på den öppna marknaden, säger Rolf Jönsson.