Kvinnor lär sig simma med Schvung

3:03 min

Varje vecka kommer ett trettiotal kvinnor till Lindemohemmet i Asarum för att lära sig simma.

För de som inte är vattenvana kan tanken på att bryta vattenytan kännas som en skräckupplevelse och många av dem som kommit till Sverige i vuxen ålder kanske inte ens har varit i närheten av badvatten tidigare eller under flykten hit varit nära att gå under i havets djup.

På Lindemohemmet i Asarum träffas varje vecka ett 30-tal kvinnor för att just lära sig simma och känna sig trygga i vattnet. 

– I början var de här kvinnorna väldigt vattenrädda. De är väldigt reserverade och ville ha vattennivån vid brösthöjd och tyckte att det räckte. De vågade knappt släppa kanten, berättar Cicci Dahl som förutom att hon agerar simlärare också står bakom initiativet genom det samhällsutvecklande företaget Schvung.

– Det var varmt och skönt i bassängen, men jag var livrädd att doppa huvudet under vattnet. Jag trodde jag skulle dö. Men idag är jag inte alls rädd, berättar Nada Mikovanovic.

– Jag var också livrädd från början. Men Cicci sa "Jag håller dig, du kan hoppa", så då gjorde jag det. Det kändes tryggt. Det kändes att "Wow - jag kunde!", säger Kimia Aminzadeh.