SD-topp ifrågasätter pjäs av Selma Lagerlöf på arabiska 

1:54 min

I ett brev till kulturförvaltningen i Sölvesborg ifrågasatte SD-politikern Rolf Hans Berg att teater på arabiska skulle spelas.

I brevet står det att det:

"är inte i linje med vad vi anser. Vi vill att man ska lära sig svenska och det gör man inte om barn ser teater uppförd på arabiska!"

Sölvesborgs kommuns förra kulturchef Sofia Lenninger tog emot brevet.

– Jag blev helt paff när en politiker gick in och ville bestämma om enskilda detaljer i bibliotekets teaterprogram. Han hänvisar till den politik hans parti driver, säger hon.

Politikern Rolf Hans Berg (SD), som är fritids- och kulturnämndens ordförande, anser själv att han följer principen att politiker inte ska peta i detaljer.

– Jag talade om för tjänstemannen vilken inriktning vi har i vår politik i samstyret. Man bör i det här fallet ägna sig åt att lära sig svenska språket och det gör man inte när man erbjuds att se teater på det egna språket, säger han.

Politikerns agerande innebär ett solklart avsteg från praxis i svensk kulturpolitik, enligt en av landets främsta kommunexperter.

– Det kan inte vara en politikers uppgift att ta ställning till vilket utbud i detalj som ska ske på ett kommunalt bibliotek, det är tjänstepersonernas ansvar, säger Jan Turvall, expert på kommunal rätt på Göteborgs universitet.

Det här är praxis i svensk kulturpolitik

  • Svensk kulturpolitik utgår från en praxis som kallas "en armlängds avstånd i kulturpolitiken."
  •  Innebörden är att politikerna ska skapa förutsättningar för kultur men inte lägga sig i innehållet. 
  • Syftet med att politiker inte ska bestämma vilka röster som ska  synas och höras är att kulturen inte ska kunna användas för politisk propaganda.
  • Principen har slagits fast i Sverige i breda politiska överenskommelser sedan 1970-talet.
  • Den tillämpas i Västeuropa efter andra världskriget, sedan kulturen gjorts till ett propagandavapen bland annat i Nazityskland och Sovjet.
  • En studie gjord 2019 visar att det delvis råder oenighet kring hur principen ska tillämpas i praktiken.
  • Uttrycket "armlängds avstånd" förekom för första gången i en svensk lagtext 2017, i den nya Museilagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.